Пошук

Легальна праця та офіційна зарплата – запорука гідного життя

Дата: 24.06.2020 10:17
Кількість переглядів: 331

Хоча ми вже не один раз писали про негативний вплив «тіньової» зайнятості і заробітної плати, дане питання і надалі залишається болючим для нашої країни та громадян. Тому вчергове хочемо привернути увагу роботодавців та найманих працівників Згідно з Конституцією України кожна людина має право на працю, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується. Але чимало громадян живуть днем нинішнім, надаючи перевагу тимчасовим сумнівним перевагам, тому останнім часом усе частіше доводиться стикатися з таким негативним явищем, як використання найманої праці громадян без оформлення трудових відносин – «тіньовою» зайнятістю. «Тіньова» зайнятість і «тіньова» заробітна плата («заробітна плата в конверті») – не лише серйозна соціальна, але й економічна проблема України.

За теперішньої ситуації, коли на ринку праці відчутний дефіцит вільних робочих місць, громадяни часто погоджуються на будь-яку пропозицію роботи, зокрема і нелегальної. Підприємства (особливо це стосується малого бізнесу) платять своїм працівникам дві заробітні плати: офіційну і неофіційну. Це вигідно роботодавцю, і працівник, ніби, не ображається, оскільки йому надається можливість заощадити на податку з доходів фізичних осіб. Проте ні керівники підприємств, ні їх працівники не замислюються про ті наслідки, які можуть виникнути.

Працівники, які погоджуються одержувати заробітну плату в «конвертах», стають заручниками самих себе, адже вони позбавляють себе соціальних виплат та гарантій.

Для суспільства поширення такого явища, як не укладені належним чином трудові відносини, призводить до:

- ненадходжень податків до місцевих бюджетів, які б спрямовувалися на вирішення соціальних потреб громадян, на реалізацію програм соціально-економічного розвитку території;

- нестабільності та невпевненості у майбутньому громадян (відсутність належного розміру пенсій, інших соціальних виплат);

- ненаповнення фондів соціального страхування, що призводить до надмірного навантаження на них.

Крім втрати у майбутньому пенсійних виплат, у разі витрат на придбання, будівництво чи ремонт житла, навчання або лікування, громадяни, що отримують зарплату «в конверті», не зможуть отримати кредити потрібного розміру, або отримають зовсім інші суми, набагато менші.

У разі вивільнення у випадку скорочення чисельності або штату працівників, або ж при виникненні проблем зі здоров’ям, працівник не отримає компенсаційних виплат і оплати лікарняного листа, або вони розраховуватимуться тільки з офіційної, малої заробітної плати.

Таким чином, влаштовуючись на роботу неофіційно, працівник повинен чітко усвідомлювати: якщо зарплату виплачують «в конверті», це означає, що роботодавець, швидше за все, не укладе трудовий договір, а також не здійснюватиме відрахування з неофіційної зарплати єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду, а це неминуче призведе до того, що :

- вимагатимуть працювати понад норму, а то і без вихідних без додаткової оплати праці;

- не буде гарантованого розміру заробітної плати (зокрема розміру тарифної ставки або посадового окладу працівника, доплат, надбавок та інших заохочувальних виплат);

- не буде ніяких соціальних гарантій, передбачених для працівника;

- не буде права на відпустку, в тому числі, і на відпустку в зв’язку з вагітністю, пологами і для догляду за дитиною;

- не буде права на оплату тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною;

- не буде права на достроковий вихід на пенсію (якщо робота пов’язана з шкідливими умовами праці);

- не буде права на охорону праці;

- не буде права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань, та, як наслідок – на отримання страхових виплат у разі травмувань чи профзахворювань;

- працівник не матиме змоги зареєструватись в центрі зайнятості як безробітний та отримати відповідну допомогу;

- відсутність офіційних доходів може бути підставою для відмови у призначенні різного виду допомог та субсидій;

- фахівця можуть звільнити у будь – який момент, без виплати вихідної допомоги, а можливо, і без оплати за виконану роботу. Отримати належний під час звільнення розрахунок в переважній більшості випадків вкрай складно, факт перебування в трудових відносинах з роботодавцем доведеться доводити у суді з допомогою свідків.

Значно втрачають у виплатах, внаслідок отримання  тіньових зарплат, майбутні мами, оскільки розмір допомоги з вагітності і пологів безпосередньо залежить від розміру офіційної зарплати.

Серед негативних наслідків «тіньової» зайнятості є і такі, що стосуються суспільної небезпеки: нелегальна зайнятість сприяє поширенню захворювань (харчові отруєння тощо), підвищенню рівня аварійності на дорогах, зростанню ризику виникнення нещасних випадків на виробництві, адже з офіційно неоформленим працівником не проводиться навчання з техніки безпеки, охорони праці, він не проходить вчасно, а то і взагалі, передбаченого нормативними документами періодичного медичного огляду.

Крім того, використання прихованих трудових відносин призводить до зменшення надходжень до місцевого бюджету, звідки беруться кошти для оплати праці вчителів, лікарів, інших працівників бюджетної сфери.

Звісно, кожен сам вирішує – чи жити одним днем чи мати впевненість у майбутньому та бути захищеним соціально. Але хочеться ще раз нагадати – лише легальне працевлаштування гарантує людині її конституційні права. Якщо людина працює в «тіні», то швидко відчуває, що перебуває на «пташиних» правах і втрачає впевненість у завтрашньому дні.

Пам’ятаймо, що повага до себе починається з шанування законів своєї держави.

 

#Легалізація #найманої_праці #Катеринопіль #філія #зайнятість_населення


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Хто відвідує наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь