Пам’ятка як пережити припинення подачі електроенергії до об’єктів життєдіяльності (блекаут)

Дата: 14.11.2022 08:30
Кількість переглядів: 397

Росія від початку повномасштабного вторгнення регулярно б'є по об'єктах  цивільної інфраструктури. В осінньо-зимовий період ефективність таких ударів по об'єктах інфраструктури і шкода від них дуже відчутна. Мета росії — створити якомога більше труднощів для цивільного населення і спровокувати можливі соціальні  конфлікти всередині країни.

60ef6c0ddf17adae3baaa5f6ea68ceec 34210

ЯК ПІДГОТУВАТИСЯ?

1. Підготувати запас води та їжі.

Бажано мати запас продуктів, які не потребують приготування та мають тривалий термін зберігання (крекери, сало, тушонка, олія, консерви, твердий сир, сухофрукти, горіхи, мед, цукерки тощо). підготувати запас овочів: моркви, буряку, гарбуза, капусти. Їх можна їсти сирими чи робити з них салати. Крім того, вони не псуються та можуть зберігатися до весни.

Продукти короткотривалого зберігання слід використати в найкоротший термін.

Вода – як питна (краще бутильована), так і для господарчих потреб. Воду для пиття і приготування їжі треба знезаразити. Наприклад, прокип’ятити не менше 10 хвилин. Є спеціальні піґулки для очищення води (Javel Aqua, Oasis, Lifesystems тощо). Якщо їх немає, то допоможуть краплі 5% йоду. Десять крапель на літр води вистачить, але потрібно почекати, щоб випав осад. Потім обережно злити решту рідини без осаду — і таку воду вже можна пити.

2. Придбати  радіоприймач, повербанк, батарейки, ліхтарики та сірники;

3. Придбати генератор (дизельний або бензиновий) та створити запас палива для нього – це дасть можливість підзарядити телефони або ввімкнути інші електроприлади, сонячну панель.

4. Підготувати систему для приготування їжі або нагрівання води — це може бути газовий туристичний пальник, балони до нього, сухий спирт.

5. Вкомплектувати аптечку з персональними ліками мінімум на тиждень та перев'язувальними матеріалами, так як ризик травмуватись при недостатньому освітленні зростає.

6.  Утеплити приміщення (ущільнити вікна, двері, вентиляційні отвори тощо). Слід подумати про альтернативне джерело тепла: обігрівач, газовий пальник або пічку, запастися теплим домашнім одягом та ковдрами.

ЩО РОБИТИ, КОЛИ ВИМКНУЛОСЯ СВІТЛО?

Вимкнути з розеток електроприлади, щоб уникнути їх пошкодження через перепади напруги.

Не використовувати газові плити для обігріву. Є небезпека отруїтись чадним газом.

Навідатися до сусідів похилого віку і дізнатись, чи потрібна їм допомога. Стежити за офіційними повідомленнями влади або Державної служби надзвичайних ситуацій. Якщо мобільна мережа не працює, знайдіть радіо на батарейках.

Якщо використовується генератор, він має бути встановлений поза межами приміщення і подалі від вікон.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ЗНИК МОБІЛЬНИЙ ЗВ’ЯЗОК?

Робота обладнання мобільного звʼязку та інтернету залежить від електропостачання. Усі базові станції оснащені резервними джерелами живлення. Це батареї, які автоматично вмикаються, коли припиняється централізоване електроживлення. Вони в середньому можуть забезпечувати роботу упродовж 4-5 годин після відключення електроенергії.

Потрібно відразу перевести свій смартфон в режим енергозбереження або вимикати, коли ви ним не користуєтеся. Зараз більшість людей не знають номерів телефонів напам’ять, тому необхідно записати важливі контакти до блокнота. Також можуть знадобитися адреси найближчих сховищ або лікарень.

Мобільного зв’язку та інтернету, імовірніше за все, не буде, але для дзвінків можна знайти стаціонарний телефон, який не залежить від електропостачання. За нестабільного мобільного зв'язку найкраще використовувати обмін SMS-повідомленнями.

У випадку, якщо зник зв’язок окремого мобільного оператора, можна скористатися українським роумінгом (можливість використання існуючих каналів зв'язку інших мобільних операторів).

ЩО РОБИТИ ЗА ВІДСУТНОСТІ ОПАЛЕННЯ?

В осінньо-зимовий період, особливо коли вдарять морози, найкраще збиратися всій родині в одному приміщенні. Так буде набагато тепліше.

Намагайтеся перебувати у найменшій кімнаті, інші приміщення щільно закрийте. Якщо у будинку є електроенергія, то можна замінити світлодіодні та люмінесцентні лампочки на звичайні лампи розжарювання — вони випускають до 95% енергії у вигляді тепла.

 Одягайтеся, "як капуста", тобто багатошарово. Так між одягом утворюється повітряний прошарок, який працює за принципом термоса.

ЯК ОДЯГАТИСЯ НА ВУЛИЦЮ, ЯКЩО ВУЛИЧНЕ ОСВІТЛЕННЯ ВИМКНЕНЕ?

Через обстріли об’єктів енергетичної інфраструктури в Україні вимикають вуличне освітлення. Це може призвести до збільшення кількості дорожньо-транспортних пригод.

Аби не наражати на небезпеку себе та водіїв у темний час доби варто:

обрати світлі речі. Не обов’язково надягати все біле. Світлою має бути половина вашого одягу – куртка або штани.

придбати світлоповертальні елементи одягу – браслет, стрічка на рюкзак або жилет. Найкраще помітний колір — жовтий.

потурбуватися про наявність світловідбивних елементів на одязі дітей. Розташовуйте їх на рівні голови, корпусу і рук дитини — через менший зріст діти менш помітні на дорогах.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Хто відвідує наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь