Пошук

Чи підпадають під дію положень п.п. 69.6 п. 69 підр. 10 р. ХХ ПКУ операція з перерахування платником податку коштів у вигляді гуманітарної допомоги благодійній організації у статусі неприбуткової на придбання військової техніки для ЗСУ?

Дата: 22.11.2022 08:43
Кількість переглядів: 148

Якщо надання гуманітарної допомоги здійснювалось з дотриманням вимог Закону України 22 жовтня 1999 року № 1192-XIV «Про гуманітарну допомогу» (зі змінами та доповненнями) (далі -Закон № 1192) та у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, то коригування, встановлені п.п. 140.5.9 п. 140.5 ст. 140 ПКУ, за такою операцією не проводяться. 
Правові, організаційні, соціальні засади отримання, надання, оформлення, розподілу і контролю за цільовим використанням гуманітарної допомоги визначає Закон № 1192. 
Донори (іноземні, вітчизняні) – це юридичні та фізичні особи в Україні або за її межами, які добровільно надають гуманітарну допомогу отримувачам гуманітарної допомоги в Україні або за її межами. 
Отримувачами гуманітарної допомоги є такі юридичні особи, які зареєстровані в установленому Кабінетом Міністрів України порядку в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги і до переліку яких, зокрема, можуть належати благодійні організації, створені у порядку, визначеному Законом України від 05 липня 2012 року № 5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації» (зі змінами та доповненнями).
До спеціально уповноважених державних органів з питань гуманітарної допомоги належать, зокрема: 
центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері соціального захисту населення; 
обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації. 
До повноважень центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері соціального захисту населення, віднесено, зокрема, визнання вантажів, коштів, у тому числі в іноземній валюті, виконаних робіт, наданих послуг гуманітарною допомогою. 
Центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізацію державної політики, зокрема, у сфері соціального захисту населення є Мінсоцполітики. 
Тож, у разі надання платником податку на прибуток підприємств гуманітарної допомоги отримувачам такої допомоги, що мають статус неприбуткової організації, з дотриманням вимог законодавства України про гуманітарну допомогу у зв’язку з російською військовою агресією проти України, коригувальна різниця щодо сум такої гуманітарної допомоги відповідно до п.п. 140.5.9 п. 140.5 ст. 140 ПКУ при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток у платника податку на прибуток не виникає.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Хто відвідує наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь