Як визначається фактична ціна реалізації для вуглеводневої сировини (нафти, конденсату, газу природного)?

Дата: 22.11.2022 08:50
Кількість переглядів: 163

Відповідно до абзацу другого п. 252.8 ст. 252 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) фактична ціна реалізації для нафти, конденсату визначається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику економічного розвитку, за податковий (звітний) період як середня ціна одного бареля нафти «Urals», перерахована у гривні за тонну за курсом Національного банку України станом на 01 число місяця, що настає за податковим (звітним) періодом, визначена за інформацією міжнародного агентства (котирування UralsMediterranean та UralsRotterdam). При визначенні фактичної ціни реалізації для нафти, конденсату використовується середній показник місткості барелів в 1 тонні нафти марки «Urals» у розмірі 7,28.
Фактичною ціною реалізації для газу природного вважається:
для газу природного, що відповідає умові, визначеній у п. 252.24 ст. 252 ПКУ, – ціна, визначена у відповідних договорах купівлі-продажу природного газу між платником рентної плати та суб’єктом ринку природного газу, на якого Кабінетом Міністрів України покладені спеціальні обов’язки щодо формування ресурсу природного газу для побутових споживачів та виробників теплової енергії відповідно до Закону України від 09 квітня 2015 року № 329-VIII «Про ринок природного газу» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 329), у податковому (звітному) періоді (абзац шостий п. 252.8 ст. 252 ПКУ);
для іншого газу природного – ціна, визначена як середнє арифметичне значення таких величин:
середня митна вартість імпортного природного газу, що склалася у процесі його митного оформлення під час ввезення на територію України за податковий (звітний) період. Середня митна вартість імпортного природного газу, що склалася у процесі його митного оформлення під час ввезення на територію України за податковий (звітний) період, обчислюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, та надається до 5 числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику економічного розвитку;
середньоарифметичне значення котирувань цін газу природного на звітний місяць (Front Month Settlement Prices) на нідерландському газовому хабі (TTF), за інформацією біржі EEX (The European Energy Exchange), що склалися за календарний місяць, що передує податковому (звітному) періоду, яке обчислюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику економічного розвитку, за 1000 метрів кубічних в доларах США та в національній валюті України (без ПДВ) за середньоарифметичним офіційним курсом Національного банку України за податковий (звітний) період.
Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику економічного розвитку, до 10 числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, розміщує на своєму офіційному веб-сайті у спеціальному розділі фактичну ціну реалізації природного газу, визначену за 1000 метрів кубічних у національній валюті України та в доларах США, та надає інформацію про таку фактичну ціну центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику (абзаци сьомий – десятий п. 252.8 ст. 252 ПКУ).
При здійсненні контрольованих операцій у випадках, визначених ст. 39 ПКУ, фактична ціна реалізації відповідного виду товарної продукції гірничого підприємства – видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) не може бути менше ціни, визначеної за принципом витягнутої руки (абзац одинадцятий п. 252.8 ст. 252 ПКУ).
Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику економічного розвитку, до 10 числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, розміщує визначену ціну реалізації відповідного виду товарної продукції гірничого підприємства – видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) на своєму офіційному веб-сайті у спеціальному розділі та повідомляє центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику (абзац дванадцятий п. 252.8 ст. 252 ПКУ).
Пунктом 252.24 ст. 252 ПКУ визначено, що платник рентної плати або уповноважена особа, які у податковому (звітному) періоді видобули природний газ (у тому числі нафтовий (попутний) газ) та реалізували його суб’єкту ринку природного газу, на якого Кабінетом Міністрів України на підставі Закону № 329 покладено спеціальні обов’язки щодо формування ресурсу природного газу для побутових споживачів та виробників теплової енергії, визначають у податковій декларації податкові зобов’язання з урахуванням обсягів, визначених в актах приймання-передачі, та обсягів виробничо-технологічних витрат природного газу на технічні операції з видобування та підготовки до транспортування. Акти приймання-передачі оформляються у податковому (звітному) періоді, в якому такий газ був видобутий, та не пізніше 08 числа місяця, що настає за податковим (звітним) періодом, підписуються платником рентної плати або уповноваженою особою та зазначеним вище суб’єктом ринку природного газу на підставі укладених ними договорів купівлі-продажу природного газу.
Обсяги виробничо-технологічних витрат природного газу на здійснення технічних операцій з видобування та підготовки до транспортування (у тому числі нафтового (попутного) газу), зазначеного в абзаці першому п. 252.24 ст. 252 ПКУ, визначаються пропорційно до питомої ваги обсягів такого природного газу, реалізованого зазначеному суб’єкту ринку природного газу, у загальному обсязі природного газу (у тому числі нафтового (попутного) газу), що підлягає оподаткуванню, зменшеному на обсяг виробничо-технологічних витрат такого природного газу, що не можуть бути більше нормативних обсягів виробничо-технологічних витрат.
Перелік та порядок визначення розмірів нормативних виробничо-технологічних витрат природного газу на технічні операції з видобування та підготовки до транспортування встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в нафтогазовому та нафтогазопереробному комплексах.
Водночас, п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ встановлено, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженим Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.
Підпунктом 69.31 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ встановлено, що тимчасово, на період до останнього дня (включно) місяця, в якому Кабінетом Міністрів України повністю скасовано будь-які заборони на здійснення експорту (вивезення) газу природного за межі митної території України, положення розд. IX «Рентна плата» та XX «Перехідні положення» ПКУ застосовуються з урахуванням особливостей, визначених п.п. 69.31 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.
Для цілей реалізації положень ст. 252 ПКУ фактичною ціною реалізації для газу природного, видобутого в Україні з 01 серпня 2022 року, що видобувається платниками рентної плати за користування надрами для видобування природного газу, є максимальний показник нижченаведених величин:
середньозважена ціна природного газу, який буде переданий/поставлений платниками рентної плати за користування надрами для видобування природного газу у відповідному податковому (звітному) періоді, визначена у договорах купівлі-продажу природного газу з НАК «Нафтогаз України», укладених за результатом закупівлі природного газу власного видобутку на організованих товарних ринках без ПДВ, у гривнях за 1000 метрів кубічних. Організований товарний ринок, на якому відбулися торги з купівлі-продажу природного газу НАК «Нафтогаз України» за відповідний період та НАК «Нафтогаз України» за участю не менше ніж двох продавців за торговельну сесію, до 05 числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, подають до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, та центрального органу виконавчої влади, що формує та реалізує державну політику економічного розвитку, завірені у визначеному законодавством порядку копії договорів, виконання яких повністю або частково (у разі якщо строк виконання договору перевищує один податковий (звітний) період) відбулося у податковому (звітному) періоді;
середньозважена ціна продажу природного газу, який буде переданий/поставлений платниками рентної плати за користування надрами для видобування природного газу у відповідному податковому (звітному) періоді, що склалася за результатами торгів на організованих товарних ринках, за період з першого по останній день місяця, що передує податковому (звітному) періоду, без ПДВ, у гривнях за 1000 метрів кубічних (крім НАК «Нафтогаз України»; юридичних осіб, єдиним засновником (акціонером, учасником) яких є НАК «Нафтогаз України»; юридичних осіб, контрольний пакет акцій яких належить НАК «Нафтогаз України» (частка НАК «Нафтогаз України» у статутному капіталі яких становить 50 або більше відсотків). Товарні біржі, що мають ліцензію відповідно до чинного законодавства, до 05 числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, подають завірені у визначеному законодавством порядку відомості про укладені та виконані повністю або частково (у разі якщо строк виконання договору перевищує один податковий (звітний) період) договори у податковому (звітному) періоді до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, та центрального органу виконавчої влади, що формує та реалізує державну політику економічного розвитку, із зазначенням сторін, обсягу реалізації, ціни та строку дії кожного договору, укладеного у податковому (звітному) періоді;
ціна природного газу, визначена як середнє арифметичне значення таких величин:
середньоарифметична ціна UA VTP Gas price на умовах передоплати «advanced payment» (наступний місяць, MaH), що розраховується як середньоарифметичне значення між цінами «Bid» та «Ask», опублікованими у звіті Argus European Natural Gas під заголовком «Ukraine Market Information and Prices» за період з першого по останній день місяця, що передує податковому (звітному) періоду, без ПДВ, у гривнях за 1000 метрів кубічних (дані звіту Argus European Natural Gas НАК «Нафтогаз України» до 05 числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, подає до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, та центрального органу виконавчої влади, що формує та реалізує державну політику економічного розвитку);
середньоарифметична ціна UA VTP Gas Price (наступний місяць, MaH), що розраховується як середньоарифметичне значення між цінами «Bid» та «Ask», опублікованими у звіті ICIS European Spot Gas Market під заголовком «UA VTP Gas Price Assessment» за період з першого по останній день місяця, що передує податковому (звітному) періоду, без ПДВ, у гривнях за 1000 метрів кубічних (дані звіту ICIS European Spot Gas Market НАК «Нафтогаз України» до 05 числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, подає до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, та центрального органу виконавчої влади, що формує та реалізує державну політику економічного розвитку).
Центральний орган виконавчої влади, що формує та реалізує державну політику економічного розвитку, до 10 числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, розміщує на своєму офіційному вебсайті у спеціальному розділі показники, визначені цим підпунктом, та фактичну ціну реалізації природного газу, визначену за 1000 метрів кубічних у національній валюті України, і надає інформацію про таку фактичну ціну центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику.
Для цілей застосування п. 252.20 ст. 252 ПКУ фактична ціна перераховується за офіційним курсом Національного банку України станом на 01 число місяця, наступного за податковим (звітним) періодом.
Норми п.п. 69.31 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ не поширюються на обсяги природного газу, визначені п. 252.24 ст. 252 ПКУ.
У разі експорту (вивезення) за межі митної території України газу природного, видобутого у податкових (звітних) періодах починаючи з 01 квітня 2022 року, який засвідчено належно оформленою митною декларацією, яка до 05 числа місяця, наступного за місяцем митного оформлення, надається центральним митним органом контролюючому органу, у наступних за податковим (звітним) періодом, у якому такий газ був видобутий, платник рентної плати зобов’язаний після оформлення митної декларації у строк, визначений для місячного податкового (звітного) періоду, подати уточнюючу (уточнюючі) податкову декларацію, у якій збільшити суму податкових зобов’язань з рентної плати на суму перевищення податкових зобов’язань за обсяги експортованого газу природного, визначених відповідно до вимог п. 252.8 ст. 252 ПКУ, над сумою податкових зобов’язань за відповідний податковий (звітний) період, у якому такий газ був видобутий, без застосування штрафних санкцій та пені. Сума самостійно донарахованих платником рентної плати податкових зобов’язань підлягає сплаті у строки, визначені ст. 57 ПКУ.
Слід зазначити, що інформація щодо фактичної ціни реалізації для вуглеводневої сировини (нафти, конденсату, газу природного) розміщується на офіційному вебсайті Міністерства економіки України (http://www.me.gov.ua) за посиланням: Головна/Діяльність/Промислова політика/Фактична ціна реалізації для нафти, конденсату (Фактична ціна реалізації природного газу).
За інформацією загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Хто відвідує наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь