Ваучер для підтримання конкурентоспроможності деяких категорій громадян на ринку праці.

Дата: 23.01.2024 11:05
Кількість переглядів: 49

Програма реалізується в Україні з 2013 року на підставі Постанови КМУ від 20 березня 2013 р. №207

  1. Максимальна вартість ваучера станом на 01.09.2023 – 30 280 грн.. Вартість ваучера встановлюється в межах навчання і не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, визначених законом на момент прийняття рішення про його видачу.

 

  1. Затверджено 124 професії, спеціальності для навчання за якими може бути виданий ваучер.

 

  1. Міністерство освіти і науки формує перелік закладів освіти, які мають право навчати за визначеними професіями, спеціальностями за рахунок ваучера та щоквартально оновлює інформацію.

Особа здійснює вибір професії, спеціальності за переліком, затвердженим Мінекономіки, а також навчальний заклад та форму навчання.

Перелік професії, спеціальності та перелік навчальних закладів розміщено на сайті ДЦЗ за посиланням: https://www.dcz.gov.ua/storinka/vauchery

  1. Ваучер мають право отримати громадяни, які мають професійну-технічну чи вищу освіту, не зареєстровані в службі зайнятості та відносяться до наступних категорій:

 

  • особи старше 45 років (до досягнення пенсійного віку), страховий стаж – не менше як 15 років;
  • особи, звільнені з військової служби (крім військовослужбовців строкової служби), служби в органах внутрішніх справ, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції або Державної кримінально-виконавчої служби у зв’язку із скороченням чисельності, штату або за станом здоров’я до досягнення ними пенсійного віку, за наявності вислуги не менше 10 років, які не набули права на пенсію;
  • особи, звільнені з військової служби після участі у проведенні АТО/ООС до досягнення ними пенсійного віку та за умови звернення протягом трьох років з дня звільнення;
  • ВПО працездатного віку за відсутності підходящої роботи;
  • особи з інвалідністю за відсутності підходящої роботи;
  • особи, які у період воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях під час служби, трудової та іншої діяльності, проживання на відповідній території отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання внаслідок військової агресії;
  • особи, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення.

 

  1. Для отримання ваучера особа подає заяву визначеної форми в паперову вигляді та наступні документи до центру зайнятості особисто:

- паспорт громадянина України

- трудову книжку (дублікат трудової книжки). У разі відсутності трудової книжки або відповідних записів в ній подається довідка або інший документ, що підтверджують період зайнятості особи;

- документ про професійну ( професійно- технічну) або фахову передвищу, або вищу освіту (дублікати таких документів);

- документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків;

- та інші документи в залежності від визначеної категорії особи.

Крім того є можливість подати попередню онлайн заявку на отримання ваучера на сайті ДЦЗ за посиланням: https://voucher.dcz.gov.ua/

Рішення про видачу ваучера приймається центром зайнятості не пізніше ніж на восьмий робочий день з дня подання вищезазначених документів. Центр зайнятості інформує особу про прийняте рішення щодо видачі ваучерів протягом трьох робочих дня з дня його прийняття.

 

Отримувачу для отримання ваучера необхідно звернутися до центру зайнятості протягом п'яти робочих днів з дня надходження  відповідного повідомлення.

 

Договір про навчання укладається між закладом освіти та особою протягом 90 днів після видачі ваучера.

 

Заклад освіти інформує центр зайнятості, який видав ваучер, про виконання особою умов договору про навчання, зокрема відвідування занять і виконання навчальної програми.

 

У разі дострокового припинення занять без поважних причин особа відшкодовує протягом 30 робочих днів шляхом перерахування на рахунок закладу освіти частину його витрат за період фактичного навчання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Хто відвідує наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь